Filip av Rumby

Storman.

Far: Finvid

Död: efter 1307 1)


Familj med N.N Karlsdotter [Fånöätten] (- 1293)

Barn:
Ingegärd Filipsdotter [Rumbyätten] (- 1330)


Noteringar
Ätten Rumby är en stormannaätt från Uppland, som i senare tid uppkallats efter gården Rumby eller Romby, nu Runby, i Eds sn i Vallentuna.

Genom sitt giftermål med en syster till Johan Karlsson [Fånöätten], en systerdotter till Filipssönerna [Aspenäsätten], kom Filip av Rumby att delta i dessa herrars resning mot kung Magnus men skonades år 1280 till livet av kungen mot att avstå en stor del av sina egendomar.

Kallas i det svenska stadfästelsebrevet till Upplandslagen Filip Röde. Nämns första gången 1276 och bär då dominustitel och placeras som nr 6 bland de 16 'majores regni' som beseglar kung Magnus salubrev till Sko kloster, varav också framgår att han tillhörde de stormän som satte kung Magnus på tronen. Enligt Erikskrönikan deltog han i stormännens uppror mot kung Magnus. Förekommer på nytt i kungens omgivning som vittne vid ett gårdsbyte 1283 men inte i några vidare rikspolitiska sammanhang.

Nämns 1296 som en av representanterna för Attundaland vid Upplandslagens utarbetande. Levde ännu 1307. Hade jord i Frösåkers, Färentuna, Sjuhundra, Trögds, Vaksala och Vallentuna hd.

Vapen: En schackspelsrutad balk

Källa: ÄSF del II s.183-184aKällor
 1) ÄSF del II s.183b<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2a, Programmet tillhör: Mattias Loman