Magnus Bengtsson [Natt och Dag]

Riddare, riksråd, Engelbrekts baneman. Blev ca 50 år.

Far: Bengt Stensson [Natt och Dag] (1380 - 1451)
Mor: Kristina Magnusdotter [Leopard] (- 1435)

Född: omkring 1427 Göksholm, St Mellösa, Närke
Död: 1477 Göksholm, St Mellösa, Närke


Familj med Märta Klausdotter [Plata] (1426 - 1456)

Barn:
Birgitta Månsdotter [Natt och Dag] (1450 - 1511)


Familj med Ermegard Fickesdotter [Bülow]

Barn:
Kerstin Månsdotter [Natt och Dag] (1470 - 1519)


Noteringar
År 1436 mördade Måns Bengtsson upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson, då denne på en resa mot Stockholm slagit läger på en holme i närheten av slottet Göksholm.

Göksholm ligger ca en mil öster om Örebro, som än idag är bevarat som landets äldsta privatbostad. Slottet uppfördes under 1300-talet på rester av en 1200-talsborg och byggdes om i renässansstil på 1600-talet. Göksholm beboddes under 300 år av familjen Natt och Dag.
Källa: Egen sammanställning

Engelbrekt Engelbrektsson var på väg mot Stockholm för ett rådsmöte. Eftersom han led av svår reumatism kunde han inte längre sitta till häst, utan åkte därför båt. Efter den första dagens rodd passerar de på kvällen den 27 april 1436 (enligt en källa, den 4 maj enligt en annan) Göksholms slott, där Bengt Stensson (Natt och Dag] bor. De går iland på en holme i närheten för att värma sig och vila för natten. De tänder en eld. Med sig har Engelbrekt sin hustru och några tjänare. Då de sitter där och huttrar i den kyliga vårkvällen ser de en båt komma från Göksholm. Kanske Engelbrekt tro att han ska bli erbjuden nattlogi på gården.

Han stiger i alla fall upp och haltar fram på sina kryckor mot männen som hoppar i land. Främst kommer sonen till Bengt Stensson, Magnus. Efter honom några beväpnade män.

Innan många ord hinner bli sagda kastar sig unge Magnus över Engelbrekt med en yxa. Engelbrekt försökte värje sig med kryckan. Men ett yxhugg kapar tre fingrar, meddelar Engelbrekskrönikan. Han vänder sig om och försöker fly men hinns upp och huggs ner med yxhugg i huvudet, "av tredje hugget blir huvudet bräckt och genombrutet". Då han ligger på marken träffas han av en skur av pilar från Magnus män. Hans hustru och tjänare tas till fånga, men släpps senare.
Källa: Historien om Sverige - Från islossning till kungarike av Herman Lindqvist
<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2a, Programmet tillhör: Mattias Loman