Alfred I 'den store' av Wessex

Kung av Wessex 871-899. Blev ca 50 år.

Far: Æthelwulf av Wessex (795 - 858)
Mor: Osburh av Wright (- 852)

Född: omkring 849 Wantage, Berkshire, England 1)
Död: 899-10-28 Winchester, Hampshire, England 2)
Begravd: Hyde Abbey, Winchester, Hampshire, England 2)


Familj med Ælswith av Gaini (852 - 905)

Vigsel: 868 Winchester, England 1)

Barn:
Edward I d ä av Wessex (871 - 924)


Noteringar
Alfred tillträdde som kung av England den 23:e april 871 i Kingston-upon-Thames, Surrey.
Nio fältslag under år 871 mellan Alfred och vikingarna finns omnämnda, men i slutet av året slöts en osäker fred. Med undantag av några enstaka plundringståg fick Wessex vara i fred till 878.

Alfred var inte bara en lysande och inspirerande militär ledare utan förtjänade även i fredstid namnet "den store". Han var storsint mot sina fiender, något han visade genom att bli fadder åt Guthrum, och uppmuntrade lärdom i hela riket under fredsåren (887-893). Han blev bekymrad över prästernas brist på utbildning och konstaterade att det inte fanns en enda präst som kunde översätta ett latinskt brev till engelska. För att råda bot på det grundades klosterskolor och till och med i hans eget hushåll fanns en skola.

Vid 38 års ålder började Alfred lära sig latin, och under följande åren översattes Beda och några av kyrkofadern Augustinius skrifter till engelska under hans ledning. Han utfärdade också en ny samling lagar baserade på dem som funnits tidigare.

Förutom vikingarnas angrepp fick Alfred uppleva många prövningar, däribland en svår fysisk sjukdom som orsakade honom stort lidande.

Under de sista åren av hans regering kom nya vikingatåg och invasioner, men hans ställning var mycket starkare än tidigare och vikingarna besegrades i strid.

Alfred dog den 26 oktober 899.Källor
 1) Wikipedia - Den Fria Encyklopedin
 2) Directory of Royal Genealogical Data, Hull, England
      << Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2a, Programmet tillhör: Mattias Loman