Olof Håkansson

Bonde, nämndeman och kyrkvärd. Blev högst 89 år.

Far: Håkan Olofsson (- 1613)
Mor: Elin Månsdotter

Född: 1589 Träthult, Kristdala sn 1)
Bosatt: Träthult, Kristdala sn 1)
Död: 1678 Träthult, Kristdala sn


Familj med Maria Börjesdotter

Barn:
Maria Olofsdotter (- 1712)


Noteringar
Träthult beskrivs som öde (ur stånd att betala skatt) 1615, var "upptaget på frihet" 1629. 1630 beskrevs det som en "stor, nybyggd gård." Olof i Träthult påträffas i olika skattelängder fr o m 1631. Troligen var det han som byggde upp Träthult igen.

På höstetinget 1644 kom Olof för rätten och gav till känna att en av honom ägd oxe hade blivit ihjälslagen. Själv hade han då varit på marknad i Kalmar, och oxen hade under tiden kommit in i en svedjefälla på Höckhults ägor. Där ska den ha blivit ihjälslagen av Nils Börjessons folk. Nils svarade att inte heller han varit hemma vid detta tillfälle utan på resa till Eksjö. När han kommit hem och fått veta vad som hänt, hade han gått till Olof och bett honom ta tillvara köttet. Olof svarade i rätten: "fuller bad Nils mig taga köttet igen, men vad skulle jag med köttet då, sedan det var halvt bortskämt?" Domstolen dömde Nils att ersätta Olof för den döda oxen.

Inte bara till släktingar utan också till andra var Olof långivare. Prästen Johannes Duraeus pantsatte 1677 en guldring hos honom. Av ett bytesbrev daterat Bankhult den 28 oktober 1678, framgår att Anna Larsdotter pantsatt en silversked hos Olof i
Träthult.Källor
 1) Från Flydda Tiders Tunalän av Sven Bankeström<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2a, Programmet tillhör: Mattias Loman