Fredriksbergs herrgård
På en hög stenterrass med magnifik utsikt över Döderhultsdalen, bara ett par kilometer utanför Oskarshamns centrum, ligger Fredriksberg. Det är en gustaviansk herrgård som i begynnelsen hette Solberga och var ett gammalt frälse under Barkestorp som 1636 övergick till kronan. Det köptes så småningom av Bengt Bagge och tillsammans med en hel del andra av hans gårdar utvecklades frälsefrihet med Solberga som sätesgård. Bebyggelsen var däremot till en början obetydlig och privilegierna hävdades inte på 1660-talet utan överflyttades till en annan gård i Döderhults socken.
Huset uppfördes på 1780-talet i gustaviansk stil med släta fasader, pelare och pilastrar av ryttmästaren Peter Reinke Cederbaum och hans hustru Maria Fredrika Cederbaum. Det är den största gården i Oskarshamn.
Under början av 1700-talet huserade överstelöjtnant Johan von Gertten på Solberga, och ägdes i början av 1800-talet av Peter Christian Cederbaum, som var gift med sin släkting Christina Maria Helena Cederbaum.
Dottern Anna Maria Sofia (f 1810 på Fredriksberg) gifte sig med ryttmästaren Johan Fredrik Hultenheim, som var född 1802 i Tuna och var son till Anders Johan Hultenheim och Christina Margareta Ehrensparre.
Efter svärfaderns död övertog Johan Fredrik driften på Fredriksberg. Han kom att betyda mycket för Oskarshamn. Han skänkte bl a ön badholmen i hamnen till kommunen när staden fick stadsprivilegier 1856.
Johan Fredriks och Anna Maria Sofias dotter Emelie Charlotta Anna Vilhelmina (f 1836 på Fredriksberg) gifte sig med ryttmästaren Carl Axel Carlsson (f 1828 i Klockrike) och de tog över gården efter Johan Fredriks död. Gården kom att ägas av Oskarshamns kommun och år 1898 gick Fredriksberg på arrende till lantbrukaren Karl Emil Andreas Wijkström (av den välkända handelsmanna-släkten i Oskarshamn - en av Sveriges äldsta borgarsläkter). Han var gift med Augusta Fredrika Maurin och äldste sonen Uno Andreas tog 1905 över arrendet efter fadern. Hans äldste son Anders Olof föddes på herrgården 1904. <<
|